Węgry: O 10% więcej biodiesla z oleju kuchennego

infobus
28.09.2007 11:06

W wyniku rozwoju turystyki, jak również wzrostu cen surowców do produkcji biodiesla, oczekuje się, że w tym roku zostanie zebranych na Węgrzech o 10% więcej (łącznie 5000 ton) zużytego oleju do gotowania, niż rok wcześniej. Ów fakt ogłosił György Deák dyrektor generalny firmy Biofilter Co. –lidera węgierskiego rynku w odzyskiwaniu zużytych olejów. Przyrost ten jest głównie wynikiem wzrostu liczby turystów w okresie letnim, a co za tym idzie większym obrotom w restauracjach i bufetach. W jednym tylko ważnym obszarze turystycznym Węgier, okolicach jeziora Balaton, w tym roku zanotowano 3-krotny wzrost zużycia oleju kuchennego. Należy dodać, że obecnie z prywatnych gospodarstw jest odbierane jedynie 3% zużytego oleju. Oprócz używanego oleju zebranego ma Węgrzech, przedsiębiorstwo Biofilter Co. również importuje około 2-3 tys. ton oleju z Grecji, Chorwacji i Rumunii, a następnie przetwarza go na biodiesel w swojej fabryce w Csévharaszt. Innym ważnym powodem wzrostu ilości zebranego zużytego oleju jest fakt wyższego zużycia biodiesla przez kierowców, co wpłynęło na wzrost cen wszystkich olejów i tłuszczy używanych do jego produkcji –wliczając oleje restauracyjne.