Michelin chce wykorzystać zużyte opony
Michelin we współpracy z firmami CEA, Proteus i SDTech pracuje nad nowymi technologiami zagospodarowania zużytych opon. Partnerzy mają na celu rozwój dwóch ekologicznych metod wspierających produkcję ogumienia. Pierwsza z nowych technologii polega na regeneracji mieszanki gumy i uzyskaniu proszku który następne zostanie wykorzystywany do produkcji nowych opon o wysokich osiągach. Druga ma a celu opracowanie szeregu technologii, od gazyfikacji po fermentację, które umożliwią przetworzenie zużytych opon w alkohol. Uzyskany w ten sposób alkohol będzie w późniejszym etapie wykorzystywany do produkcji ekologicznej gumy w ramach projektu Bio Butterfly. Cały projekt (TREC) jest zaplanowany na osiem lat, a jego budżet wynosi 51 mln euro. Francuska Agencja Środowiska i Zarządzania Energią (ADEME) dofinansuje badania kwotą 13,3 mln euro w ramach rządowego programu „Inwestycje w przyszłość”.