Rośnie liczba pasażerów z zakazaną żywnością
Mazowieccy funkcjonariusze celno-skarbowi na warszawskimlotnisku im. Chopina podczas kontroli stu wybranych bagaży zajęli w styczniu316 kg produktów objętych zakazem wwozu. Żywność – 261 kg produktów mięsnych i55 kg mleczarskich – zgodnie z przepisami przekazano do utylizacji.
W komunikacie Krajowej Administracji Skarbowej przesłanym wśrodę PAP podkreślono, że przeprowadzone przez funkcjonariuszy kontrole nalotnisku Chopina tylko w styczniu dały „wyjątkowe wyniki”.
Żywnościowy ranking
Wśród skonfiskowanych produktów znalazły się m.in. sery,mleko, masło, różnego rodzaju wyroby mięsne, wędliny, a nawet surowe mięso.
„Zgodnie z obowiązującymi przepisami produkty przekazane zostały doutylizacji” – podała KAS.
W całym 2018 r. funkcjonariusze celno-skarbowi nawarszawskim lotnisku skonfiskowali ponad 4 tony produktów mięsnych orazmleczarskich przywiezionych przez podróżnych. Jak wskazała KAS, to ponad 80proc. więcej niż rok wcześniej.
Spożywcze kierunki
Najczęściej próbowano przywieźć zakazaneprodukty spożywcze z Ukrainy, Rosji, Chin, Wietnamu i Armenii.
PRZESIĄDŹ SIĘ NA:
„Zakaz przywozu produktów pochodzenia zwierzęcego przezpodróżnych spoza Unii Europejskiej obowiązuje od 2009 r. Celem wprowadzonegozakazu jest zapobieganie rozprzestrzeniania się zakaźnych chorób zwierzęcych,m.in. afrykańskiego pomoru świń (ASF)” – podkreśliła KAS.
Cytowana w komunikacie rzeczniczka Izby AdministracjiSkarbowej w Warszawie Anna Szczepańska wyjaśniła, że na lotniskach są materiałyinformacyjne m.in. plakaty i ulotki o zakazie wwozu spoza UE produktówpochodzenia zwierzęcego. „Taka żywność może zawierać patogeny powodującechoroby zakaźne, co może mieć również skutki ekonomiczne dla unijnych hodowcówzwierząt” – powiedziała.
Szczegółowe informacje dot. zakazu wwozu żywności pochodzeniazwierzęcego można znaleźć na stronie internetowej Głównego InspektoratuWeterynarii pod adresem:https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/przywoz-zywnosci-na-wlasny-uzytek
„