Finnair: Nowe menu w klasie biznes

infoair
05.09.2013 12:28

Pasażerowie klasy biznes fińskich linii lotniczych Finnair już od września będą mogli zapoznać się z nowym menu, które stworzyli dwaj znani fińscy szefowie kuchni Pekka Teräväi Tomi Björck. Nowe potrawy zostaną zaprezentowane 19 września pasażerom lecącym Finnairem do Japonii i wprowadzane stopniowo w październiku i listopadzie na wszystkich rejsach do Ameryki Północnej, Korei, Indii, Singapuru i Chin.

„Posiłek serwowany w samolocie jest istotną częścią zarówno podróży jak i wizerunku linii lotniczej”mówi Anssi Komulainen, wiceprezes Finnair d.s. Obsługi Klienta. „Tym, co wyróżnia Pekkę i Tomiego spośród innych szefów kuchni, jest ich styl, kreatywność i oryginalność. Pekka Teräväwykorzystuje składniki z dalekiej Północy, które naturalnie pasują do wizerunku Finnaira. Tomi Björck i jego wizja kuchni azjatyckiej wspiera nasze plany rozwoju na Dalekim Wschodzie”.

„Wierzę, że nowe potrawy zachwycą naszych pasażerów i przyczynią się do spopularyzowania fińskiej kuchni i tradycji na całym świecie”, mówi Maarit Keränen, szefowa Działu Rozwoju. W karcie nie zabraknie fińskich przysmaków takich jak stek z renifera z grzybowym puree, zapiekanymi ziemniakami i organicznym jęczmieniem.

„Moje potrawy są inspirowane fińską przyrodą i oparte na świeżych, sezonowych produktach: warzywach, dziczyźnie i rybach”- mówi Pekka Terävä. Tomi Björck podkreśla: „Chciałem, aby moje menu odzwieciedlało to, co najlepsze w nowoczesnej kuchni azjatyckiej, fascynują mnie smaki Tajlandii i Japonii. Przygotowałem zarówno dania mięsne jak i wegetariańskie, a wśród nich dynię piżmową, japoński makaron ramen i pikantnego łososia”. Uzupełnieniem nowego menu jest karta specjalnie wyselekcjonowanych win.