Witamy na stronie Transinfo.pl Nie widzisz tego artykułu, bo blokujesz reklamy, korzystając z Adblocka. Oto co możesz zrobić: Wypróbuj subskrypcję TransInfo.pl (już od 15 zł za rok), która ograniczy Ci reklamy i nie zobaczysz tego komunikatu Już subskrybujesz TransInfo.pl? Zaloguj się

WARS z nowym menu!

inforail
24.06.2014 23:33

Maczanka krakowska, bajgiel z serem, grillowany filet z kurczaka czy krem z pomidorów to tylko niektóre z kulinarnych propozycji, które od 25 czerwca będą serwowane w wagonach gastronomicznych WARS oraz w lokalach stacjonarnych WARS Express. Nowa karta dań opracowana pod nadzorem kucharza WARS – Piotra Zaborowskiego topołączenie polskiej tradycji z najnowszymi trendami kulinarnymi.

WARS – tę markę zna nieomal każdy Polak. Na podstawie najlepszych tradycji polskiej kuchni i z dbałością o wybór sezonowych składników od najlepszych dostawców, kolejowa restauracja przygotowała nowe, odświeżone menu i zaprasza do stołu!
−Naszym nadrzędnym celem jest dbanie o jak największą satysfakcję podróżnych. To właśnie z myślą o naszych klientach wprowadziliśmy nowe, odświeżone menu dostosowane do ich potrzeb −mówi Paweł Dudek, prezes zarządu WARS S.A. –Nowa karta dań to nie rewolucja, ale ewolucja. Zostawiamy to, co najlepsze w polskiej tradycji, a jednocześnie wykorzystujemy nowe trendy kulinarne. Gwarantujemy, że będzie smacznie –dodaje.
Wyróżnikami nowego menu są:
  • naturalność −składniki pochodzą od sprawdzonych dostawców,
  • świeżość −dania są przygotowywane tuż przed podaniem,
  • walory prozdrowotne –w menu znajdują się w pełni zbilansowane posiłki,
  • proces przyrządzania –dania są przygotowywane z dbałością o każdy szczegół.
bajgiel z kozim seremgrillowany filet z kurczakajajecznica z 3 jaj na maślekanapka z grillowana piersiąkurczaka
Z szefem kuchni w podróży!
Nowe menu zostało opracowane pod nadzorem nowego szefa kuchni WARS – Piotra Zaborowskiego. To, co wyróżnia kuchnię WARS, to produkty od sprawdzonych dostawców oraz przygotowanie posiłków bezpośrednio przed podaniem według specjalnie opracowanej metody próżniowego gotowania –sous-vide, dzięki której zachowany jest naturalny smak i jakość potraw.
−Nasze nowe menu zostało stworzone ze smakiem. Przygotowując potrawy, dbamy o najmniejsze szczegóły, tak by wśród zbilansowanych posiłków każdy znalazł coś dla siebie. Dania, które serwujemy, są lekkie, zdrowe i przygotowywane bezpośrednio przed podaniem z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych–mówi Piotr Zaborowski , szef kuchni WARS.−W nowej propozycji mamy soczyste mięsa, rozmaite sałaty z serami, bogaty wybór kanapek oraz akcenty regionalne, chociażby w postaci krupnioku. Miłośnikom słodkości proponujemy wyśmienite ciasta z aromatyczna kawą. Oczywiście nie rezygnujemy z dobrej jajecznicy ze świeżych jaj czy klasycznego schabowego –dodaje.
Energii w podróży o każdej porze roku dodadzą także bomby witaminowe w postaci owocowych i warzywnych koktajli z sezonowych składników.
Kuchnia dla najmłodszych!
WARS przygotował także specjalną ofertę menu dla dzieci. Proponowane zestawy posiłków uwzględniają zarówno upodobania kulinarne maluchów, jak i wymagania rodziców. Pod hasłem „menu dla dzieci”pasażerowie mają do wyboru zbilansowane zestawy posiłków, które zapewnią niezbędne składniki odżywcze. Dodatkowo ich forma i wielkość jest dostosowana do potrzeb żywieniowych najmłodszych.
Wśród proponowanych zestawów znajdują się:
  • zupa pomidorowa (krem),
  • grillowany filet z kurczaka (ziemniaki lub kasza do wyboru, ogórek lub miks sałat),
  • farfalle z sosem pomidorowym,
  • pierogi z twarogiem podane z owocami sezonowymi i bitą śmietaną.
kotlet schabowypanierowany camembert z żurawinąsałata z mozzarelląszarlotka + kawaśliwki z boczkiem
Właścicielem wagonów, w których WARS S.A. prowadzi obsługę podróżnych jest PKP Intercity S.A. WARS S.A. aktualnie zatrudnia około 450 osób, w tym znaczna część (56%) to konduktorzy obsługujący podróżnych w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia. Usługi gastronomiczne realizowane są w systemie franczyzowym według ściśle określonych standardów WARS S.A. Obecnie pracę usługową wykonuje około 80-ciu mikroprzedsiębiorstw.
Obok podstawowych obszarów działalności WARS S.A. w swojej ofercie posiada:
  • lokale gastronomi stacjonarnej – WARS Express ( sieć barów w lokalizacjach położonych na dworcach kolejowych)
  • automaty vendingowe w pociągach Kolei Śląskich
WARS S.A. jest także członkiem International Rail Catering Group (IRCG) – niezależnej organizacji zrzeszającej podmioty, aktywnie działające na rzecz rozwoju cateringu i usług hotelowych dla transportu kolejowego, w różnych krajach świata.