Krewetki z WARS-u
inforail
29.03.2013 10:13
Krewetki z WARS-u
Rok 2013 jest rokiem szczególnym dla WARS-u. 1 kwietnia 2013 roku mija 65 lat od daty jego powstania. Z tej okazji przygotowane zostało menu, które pojawi się w wagonach gastronomicznych w dniu urodzin Spółki.
Historia WARS sięga 1 kwietnia 1948 roku, gdy ówczesny Minister Komunikacji powołał Oddział Eksploatacji Wagonów Sypialnych i Restauracyjnych w ramach struktury Państwowego Biura Podróży „Orbis”. W 1960 roku przedsiębiorstwo zmieniło nazwę na Przedsiębiorstwo Wagonów Sypialnych i Restauracyjnych „WARS’, a w latach 1999-2000 roku zostało przekształcone w spółkę akcyjną, w której 100% udziałów objął Skarb Państwa. Pięć lat później większościowy pakiet akcji WARS S.A. trafił do PKP Intercity Sp. z o.o. (obecnie PKP Intercity S.A.).
W 2008 roku rozpoczęty został kompleksowy proces odświeżania marki, pod nazwą Nowa Linia Obsługi, mający na celu skokowe podniesienie jakości świadczonych usług m.in. poprzez modernizację wnętrz wagonów barowych, wprowadzenie nowej oferty gastronomicznej oraz intensywne szkolenie personelu. Symbolem zmian jest nowe logo i polityka wizerunkowa Spółki.
„Wieloletnia działalność firmy silnie utrwaliła markę WARS w świadomości opinii publicznej. W rezultacie WARS S.A. należy do wąskiego grona firm dysponujących w Polsce marką o niemalże 100% rozpoznawalności. W świadomości większości podróżnych wagony gastronomiczne stanowią stały element każdego pociągu dalekobieżnego i są w jednoznaczny sposób kojarzone z WARS. Spółka świadczy również usługi hotelowe w pociągach obsługując podróżnych w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia w komunikacji krajowej oraz międzynarodowej.” –podkreśla Iwo Orzełek, Kierownik Zespołu Marketingu WARS S.A.
W związku z jubileuszem, WARS przygotował nową edycję menu z daniami tradycyjnej kuchni polskiej takimi jak kotlet schabowy czy popularna golonka. W składzie menu znajdą się również bardziej wyszukane dania. Miłośnicy owoców morza od 1 kwietnia będą mogli spróbować w wagonach restauracyjnych krewetek podawanych z czosnkowymi grzankami i mieszanką sałat. Na deser klienci będą mogli zjeść pyszną szarlotkę oraz wypić kawę przyrządzaną z ekspresu. Nowe potrawy w menu WARS zostały starannie przygotowane dbając jednocześnie o to, aby posiłek był zdrowy i przyrządzony z naturalnych składników. Wszystkie surowce, z których WARS przygotowuje dania pochodzą od znanych na rynku firm oraz dostawców.
WARS S.A. obsługuje 61 wagonów gastronomicznych, w tym 15 restauracyjnych i 46 barowych.
Więcej z Działu Kontrakty
PESA z idealną ofertą dla Polregio
09.04.2024
Parowóz Px29-1704 potrzebuje naprawy P5
04.04.2024
Polregio chce zmodernizować SA108-006
03.04.2024
Podkarpackie bez nowych ezt-ów
28.03.2024
Do kupienia EN57-935
11.03.2024
Więcej z Działu Pasażer
Więcej z Działu Prawo
Duża kasa w pociągu z Ukrainy
03.04.2024
PKP trafią do Ministerstwa Infrastruktury
07.03.2024
RegioJet niezadowolony z decyzji UTK
05.03.2024
Sabotaż na linii kolejowej. Jest śledztwo
27.02.2024
Kradli i wpadli. Udana interwencja SOK
19.01.2024
Gruba kasa w pociągu z Ukrainy
04.01.2024
Nie warto grozić kierownikowi pociągu!
19.12.2023
Więcej rządowej kasy na kolej
15.11.2023
Więcej z Działu Przewoźnicy
Więcej z Działu Producenci
Więcej lokomotyw PESA Gama w Cargounit
14.12.2023
Griffin pojechał 240 km/h [FILM]
27.10.2023
12 lokomotyw EURO9000 dla Alpha Trains
25.10.2023
Więcej z Działu Infrastruktura
Bezpieczniej na linii Rail Baltica
10.04.2024
Dworzec w biurowcu. W Słupsku
26.03.2024
Okrąglak ocalony od zapomnienia
21.03.2024