Witamy na stronie Transinfo.pl Nie widzisz tego artykułu, bo blokujesz reklamy, korzystając z Adblocka. Oto co możesz zrobić: Wypróbuj subskrypcję TransInfo.pl (już od 15 zł za rok), która ograniczy Ci reklamy i nie zobaczysz tego komunikatu Już subskrybujesz TransInfo.pl? Zaloguj się

W wagonach restauracyjnych ČD ruszył nowy sezon. Menu kusi tradycyjnymi daniami

inforail
04.07.2025 10:30
0 Komentarzy

Na pokładach wagonów restauracyjnych Českých drah rozpoczął się nowy sezon kulinarny. W menu znalazły się propozycje, które z pewnością zadowolą zarówno miłośników kuchni tradycyjnej, jak i bardziej wymagających smakoszy.

Pasażerowie mogą skosztować między innymi szarpanej wieprzowiny w sosie BBQ czy puszystych placuszków z sosem z owoców leśnych. Sezonowe menu jest dostępne we wszystkich pociągach, w których funkcjonują wagony restauracyjne ČD Restaurant z obsługą firmy JLV.

Rozkład jazdy:

  1. Czy planowane są kolejne nowości w menu wagonów restauracyjnych ČD w drugiej połowie 2025 roku?
  2. Jakie udogodnienia oferują nowe wagony restauracyjne ComfortJet w porównaniu do starszych składów?
  3. Czy oferta kulinarna ČD Restaurant jest dostępna także na krótszych trasach krajowych, czy wyłącznie w pociągach dalekobieżnych?
Nowe menu CD
Nowe menu w pociągach Ceskich drah/foto: CD

Tradycja, regionalne składniki i nowoczesne podejście

Jak co sezon, w ofercie znalazła się zupa, danie główne — także w wersji wegetariańskiej — oraz deser. Menu powstało w oparciu o sprawdzone receptury kuchni czeskiej i wysokiej jakości lokalne składniki, ale całość została wzbogacona o nowoczesne elementy. Wśród propozycji znalazł się między innymi krem pomidorowy z mascarpone, szarpana wieprzowina w sosie BBQ, a na deser podawane są placuszki z leśnymi owocami i jogurtem twarogowym. Dla osób preferujących dania bezmięsne przygotowano placki z cukinii z wędzonym serem.

Za przygotowanie nowego menu odpowiada firma JLV, która od lat zapewnia catering w pociągach ČD. Nowe propozycje zostały stworzone we współpracy z prestiżową Asocjacją Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej. Oferta sezonowa zmieniana jest kilka razy w roku, co sprawia, że nawet stali podróżni mogą regularnie odkrywać nowe smaki.

Aktualna sezonowa oferta w wagonach restauracyjnych ČD

Zupa:

  • Krem pomidorowy z mascarpone, pesto bazyliowym i serem Gran Moravia

Danie główne:

  • Szarpana wieprzowina w sosie BBQ z zapiekanymi ziemniakami, surówka z kapusty z chrzanem i marchewką

Danie główne — wersja wegetariańska:

  • Placki z cukinii z wędzonym serem, tłuczone ziemniaki, sałatka z buraków czerwonych

Deser:

  • Placuszki z sosem z leśnych owoców i jogurtem twarogowym

Sezonowa oferta uzupełnia stałe menu, w którym niezmiennie dostępne są popularne klasyki, takie jak polędwica wołowa w sosie śmietanowym (czeska svíčková) czy różnorodne propozycje śniadaniowe.

Komfort podróży i nowoczesne wagony

Według obowiązującego rozkładu jazdy České dráhy uruchamiają codziennie około 160 pociągów z usługą ČD Restaurant i serwisem JLV. Flota wagonów restauracyjnych sukcesywnie się powiększa. Dołączyły do niej nowoczesne wagony restauracyjne nowej generacji ComfortJet. Kursują one na trasach międzynarodowych z Czech do Berlina i Hamburga, a w przyszłości pojawią się także na połączeniach do Wiednia, Bratysławy, Budapesztu czy duńskiej Kopenhagi.

Czeski przewoźnik podkreśla, że nowa oferta gastronomiczna to nie tylko urozmaicenie podróży, ale również ukłon w stronę tradycji i jakości, dzięki czemu pasażerowie mogą poczuć się komfortowo i zasmakować najlepszych dań już w trakcie podróży.

Komentarze