Witamy na stronie Transinfo.pl Nie widzisz tego artykułu, bo blokujesz reklamy, korzystając z Adblocka. Oto co możesz zrobić: Wypróbuj subskrypcję TransInfo.pl (już od 15 zł za rok), która ograniczy Ci reklamy i nie zobaczysz tego komunikatu Już subskrybujesz TransInfo.pl? Zaloguj się

Nowe sezonowe menu w wagonach restauracyjnych ČD. Ciepłe smaki jesieni na pokładzie

inforail
06.11.2025 15:30
0 Komentarzy

W wagonach restauracyjnych Českých drah (ČD) pojawiło się nowe sezonowe menu, które zachwyci zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i tych, którzy lubią bardziej wyraziste smaki.

W jesiennej ofercie znalazły się m.in. danielowe ragù na winie, koprowy sos z jajkami i pieczonymi ziemniakami grenaille oraz ciasto z czekoladową ganache i karmelizowanymi wiśniami.

Rozkład jazdy:

  1. Jakie potrawy znalazły się w nowym sezonowym menu serwowanym w wagonach restauracyjnych ČD?
  2. Kto współtworzył nowe menu i jak często jest ono zmieniane?
  3. Na jakich trasach można skorzystać z oferty ČD Restaurant z nowym menu?

Tradycja i wyrazisty smak

Nowe menu jest dostępne we wszystkich pociągach oferujących usługę ČD Restaurant obsługiwaną przez firmę JLV.

Sezonowa karta, jak zawsze, składa się z trzech elementów: zupy, dania głównego (także w wersji wegetariańskiej) oraz deseru. Tym razem kucharze postawili na uczciwą, domową kuchnię z charakterem. W menu znalazły się:

  • Zupa: kapuśniak z kiełbasą i kwaśną śmietaną,
  • Danie główne: danielowe ragù na czerwonym winie z warzywami korzeniowymi i purée ziemniaczano-selerowym,
  • Danie wege: klasyczny czeski sos koperkowy z jajkami i pieczonymi ziemniakami grenaille,
  • Deser: ciasto z czekoladową ganache i karmelizowanymi wiśniami.

Jak podkreśla firma JLV, która odpowiada za catering w pociągach ČD, menu zostało opracowane we współpracy z Czeskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników. Oferta sezonowa zmienia się kilka razy w roku, dzięki czemu nawet stali pasażerowie mogą co kilka miesięcy odkrywać nowe smaki.

Nowe menu w wagonach CD
Nowe menu w wagonach CD

Kuchnia na torach nowej generacji

Nowa propozycja kulinarna uzupełnia stałe menu wagonów restauracyjnych, w którym niezmiennie pozostają klasyki, takie jak polędwica wołowa w sosie śmietanowym, smażony filet z kurczaka czy bogata oferta śniadaniowa.

Obecnie ČD uruchamiają każdego dnia około 160 pociągów z usługą ČD Restaurant. Do floty stopniowo dołączają także nowoczesne wagony restauracyjne ComfortJet, obsługujące połączenia z Czech do Berlina, Hamburga, Wiednia, a wkrótce także do Bratysławy, Budapesztu i Kopenhagi.

Komentarze