Kraków-Balice: 107 kg mięsa bez zezwoleń. Funkcjonariusze KAS interweniują
Ponad 107 kg surowego mięsa odkryli funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej na krakowskim lotnisku podczas kontroli walizek dwóch pasażerów lotu z Bliskiego Wschodu.
Jak przypomniała KAS w Krakowie, wwożenie na teren Unii Europejskiej mięsa i wędlin bez odpowiednich zezwoleń jest nielegalne i grozi chorobami zakaźnymi takimi jak np. pryszczyca.
Rozkład lotu:
- Dlaczego wwożenie surowego mięsa na teren Unii Europejskiej bez odpowiednich zezwoleń jest nielegalne i grozi chorobami zakaźnymi?
- Jakie kary przewidziano dla pasażerów, u których odkryto ponad 107 kg nielegalnego mięsa na lotnisku Kraków-Balice?
- Gdzie podróżni mogą sprawdzić ograniczenia i zakazy dotyczące przywozu żywności przed podróżą?
Zgodnie z przepisami, wyroby zostały zatrzymane i będą zutylizowane. Podróżni otrzymali mandaty o łącznej wartości 5 tys. zł.
PRZESIĄDŹ SIĘ NA:
"Na terytorium Unii Europejskiej nie można wwozić produktów mięsnych ani mleczarskich bez przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej. W przypadku ruchu podróżnych przywóz takiej żywności jest całkowicie zakazany. Podróżnym zaś grozi grzywna lub odpowiedzialność karna" – powiedział Maciej Kopacz, kierownik Oddziału Celnego Port Lotniczy Kraków-Balice Małopolskiego Urzędu Celno-Skarbowego, cytowany w środowym komunikacie prasowym.
Każdy z krajów ma własne zasady dotyczące wwozu określonych produktów, np. wwiezienie: żywności, roślin, zwierząt i skór zwierzęcych do Australii jest całkowicie zakazane. Dlatego - podkreśliła KAS - zawsze warto sprawdzić ograniczenia przed podróżą do danego kraju, np. na stronie polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych.
Informacje o towarach objętych ograniczeniami i zakazami w ruchu transgranicznym można znaleźć też na https://www.podatki.gov.pl/clo/informacja-dla-osob-fizycznych/towary-objete-ograniczeniami-i-zakazami/. (PAP)
Komentarze